Do przygotowania tego tradycyjnego placka z Islandii potrzebne nam będą oto takie składniki:
Wykonanie: na początek należy w misce utrzeć masło z cukrem drobnym, a następnie do tych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, jednocześnie cały czas ubijając masę. Następnie masę należy zmieszać z mlekiem, olejkiem cytrynowym oraz mielonym kardamonem.
Na koniec do wymieszanych składników dodajemy posiekane migdały, mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz rodzynki posypane mąką i całość należy ze sobą starannie wymieszać. Teraz tak przygotowane ciasto należy wyłożyć na wcześniej natłuszczoną blaszkę. Na sam koniec całość wkładamy do piekarnika nagrzanego między 170-180 stopni na około 56-61 minut czasu. W ten oto sposób mamy gotowego tradycyjnego placka z Islandii.
Wyspy Owcze - Na Atlantyku.. Gdzieś pomiędzy Islandią, a NorwegiąDlaczego warto wybrać się na Wyspy Owcze? Piękne sceneria.. Piękne widoki. Zielony, pofałdowany, górzysty krajobraz porośnięty trawą - w oddali pasące się owce. Teren przecinają liczne doliny, a ... |
Błękitnoniebieskie hipnotyzujące lodowe jaskinie w Islandii (lodowiec Vatnajokull)Najbardziej popularne jaskinie lodowe położone są na południowym wybrzeżu Islandii (ok. 390 km na wchód od Reykiaviku, ok. 5 godzin jazdy) w parku Skaftafell, w pobliżu jeziora Jökulsárlón (po islandzku la... |
Kiedy jest najlepszy czas, aby odwiedzić Islandię? Co warto zabrać ze sobą?Kiedy najlepiej pojechać na Islandię? Jakie są pory roku w Islandii? Jaka to islandzka pogoda? Co warto wiedzieć przed wyjazdem? Kiedy możemy zobaczyć piękne maskonury, kiedy zorzę polarną, a kiedy sł... |
Jak zwiedzić Islandię i się nie zrujnować?Nazywana wyspą ognia i lodu, fascynuje swoim pejzażem i dzikością. Islandia, kraj ok. 200 wulkanów, gejzerów i największych europejskich wodospadów, przyciąga co roku rzesze miłośników skandynawskiego klimatu i krajobrazów zapierających de... |